To jest stara wersja strony!


Semantic Web

Welcome to the Semantic Web zone!

Lectures

  • Slides (2017/2018):
    1. FIXME

Labs

  • Please work alone or in pairs.
  • After each class, please prepare a report and send it to Krzysztof Kutt.
    • Write the report in English or Polish.
    • Be concise and specific.
    • Name the file as follows: semweb2017_labN_surname1[_surname2].pdf, using your name(s) and the number of the lab e.g., semweb2017_lab1_hewlett_packard.pdf
    • If you need to send additional files (besides the report in pdf), zip them into a *.zip or *.tar.gz file and name accordingly.
    • DEADLINE for the reports: a minute before the next lab.
    • If you submit the report after the deadline you will get -1 point for each started day.
  • You may get 0-2 points for each report:
    1. Answer the questions marked 8-) in lab instructions.
    2. (Optionally) Add extra feedback section in the report to earn extra credit.
  • If you get at least 80%, you will be exempted from the Test (and get as many points as you earned from the reports).

Schedule

No. Date Lab Instruction
1. 02.10.2017 Introduction. Modeling knowledge with RDF
2. 09.10.2017 Advanced modeling with RDF
3. 16.10.2017 Querying the Semantic Web with SPARQL
4. 30.10.20171)
5. 13.11.2017 Introduction to ontologies
6. 20.11.2017 Ontology engineering with Protégé
7. online Reasoning with Ontologies
OPTIONAL: Intro to Description Logics
TEST

Reports results

ID Lab1 Lab2 Lab3 Lab4 Lab5 Lab6 Lab7 SUM % TEST Final Note
ID x.xx x.xx x.xx x.xx x.xx x.xx x.xx xx.xx 0.0

Project

  1. Monday 27.11 – 14:00-17:30
    1. 14:00-15:00 SBVR Rules in wiki: follow the Tutorial for SBVRwiki. You can work in Demo instance. At the end: (paper?) survey [10 minutes break]
    2. 15:10-16:10 Intro to Loki wiki [10 minutes break]
    3. 16:20-17:30 Sprint 1 (base ontology)
  2. Monday 4.12 – 14:00-17:30
    1. 14:00-15:00 Business Processes in wiki [10 minutes break]
    2. 15:10-16:15 Sprint 2 [5 minutes break]
    3. 16:20-17:30 Sprint 3
  3. Thursday 7.12 – 16:00-20:00
    1. 16:00-17:05 Sprint 4 [5 minutes break]
    2. 17:10-18:15 Sprint 5 [5 minutes break]
    3. 18:20-19:25 Sprint 6 [5 minutes break]
    4. 19:30-20:00 Reports/Survey

Additional materials

Additional labs

  1. Semantic Web Programming (external copyrights)
    • JavaOne Online Technical Sessions and Labs: JavaOne2009 - Lab-4449: Semantic Web Programming
    • Uses: Jena Framework, Pellet Reasoner, NetBeans IDE

Spool/Obsolete

Old projects

General reading

Books:

Reading:

Slides:

Videolectures:

TED talks:

Projects:

Articles:

Discussion:

Reports:

Online Semantic Web courses:

Semantic Web tools and applications:

Graph databases:

About

These course materials are prepared by GEIST Research Group and are available according to license.

If you have any questions, suggestions or concerns regarding the course materials and lab instructions, please contact us:

1)
There is no lab on 23.10.2017
pl/dydaktyka/semweb/start.1511785617.txt.gz · ostatnio zmienione: 2019/06/27 15:55 (edycja zewnętrzna)
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0